zondag 23 september 2012

Fietsen door "de Slag om Arnhem"

Na de TDS heb ik nog niet veel gelopen, af en toe een 10 of 5 km. Maar ik doe het met lopen even rustig aan, omdat ik al maanden "last"heb van mijn aanhechtingen vd hamstring. Het is niet erg, maar zeurend. De manueel therapeut heeft deze nog los gemaakt voor dat ik de TDS ging lopen, maar helemaal over is het niet. En nu ik toch in een loop-rustige periode zit, is het denk beter om even mijn activiteiten met lopen op een laag pitje te zetten en lekker te mtb-en en loopjes uitzoeken voor het najaar en voor het volgend jaar.
Deze week ben ik al aardig op pad gegaan met de MTB. De route is dan vaak richting Oosterbeek, Doorweth, kasteel Doornburg, Mariendael, Papendal, en weer terug naar Wageningen. Een route die afwisselend is met singletracks, heuvels, brede paden en asfalt. Maar veel door de bossen.

Wageningen en omgeving zit vol met monumenten van de oorlog. Dat er hier gestreden is is duidelijk. En zeker tijdens de slag om Arnhem. Gelukkig heb ik dan nog mijn ouders die dit (helaas)meegemaakt hebben, die dit nog kunnen na vertellen. Mijn moeder bevestigde ook dat zij toen gelukkig aan de "goede"kant van het water zaten, want in 1944 is er veel gevochten op de Ginkelse Hei, Oosterbeek en Wageningen. En dus merkte Kirsten en ik deze week dat op de route. Zo was er maandag 17 september  in Heelsum een kranslegging bij het oorlogsmonument. En gingen de Pallas'67 lopers 18 september vanuit Eindhoven naar Wageningen met het vredesvuur.

monument op de hei bij Terlet  voor de parachutisten
 

Dit vuur is afkomstig vanuit het normandische plaatsje Bayeux, waar het door fietsers is opgehaald. En in Eindhoven wordt het overgenomen door de lopers van Pallas'67 die in Wageningen het eeuwig brandend vuur naast Hotel de Wereld, verversen. Een mooie traditie die gelukkig in stand blijft.
En dit weekend zijn er nog verschillende evenementen bij de Airborne in Oosterbeek en zo ook kwamen Kirsten en ik gisteren op onze route midden op het single-track parcours in Papendal een nieuw monument tegen over de slag om Arnhem.

monument op de MTB-route op Papendal

En toen we langs de begraafplaats in Oosterbeek reden, was door de borden duidelijk te zien dat ook hier een evenement zou gaan plaatsvinden. En toen de ballonnen 's avond in de lucht hingen en de verschillende vliegtuigen, niet uit deze tijd, in groepjes rond vlogen was duidelijk dat hier door velen de herinneringen werden opgehaald van een heldhaftige tijd, waar vele jonge soldaten (18-20 jarigen) gesneuveld zijn in de heftige "slag om arnhem" waardoor wij nu in vrede kunnen leven. Iets wat we nooit mogen vergeten. Zodat wij nu vrij kunnen fietsen door een prachtige omgeving, waar vele geesten ronddolen die ons zien genieten van een wedstrijd of tocht over de veluwen.

1 opmerking:

  1. Ik miste je al een tijdje op de site. Hopelijk is je blessure snel voorbij, want lopen is toch je ding. Fijn dat je in ieder geval lekker kunt mtb-en. Beterschap en succes verder.

    BeantwoordenVerwijderen