zaterdag 30 juni 2012

Zelfvertrouwen geeft kracht

Vanmorgen was ik op mytylschool de Trappenberg. Er was een rolstoelvaardigheidscursus georganiseerd. Kinderen in een handbewogen rolstoel kregen les van Kees-Jan.Het heeft veel voorbereidingstijd gehad, maar vandaag wierp het zijn vruchten af.
Kees-Jan, zelf een ervaren rolstoelrijder, die 11 jaar geleden door een val bij t snowboarden n dwarslaesie opliep, gaf met veel passie en bevlogenheid de cursus. De 5 deelnemers hadden verschillende nivo's, maar dat was helemaal niet erg. Elk kind werd aangesproken op zijn mogelijkheden. Met hele kleine tips,als houding in de stoel, je stoel is je beste vriend, en uitdagingen van heuveltjes gingen ze aan het werk. Nu zie ik vaak kinderen gedreven aan het sporten gaan bij de lessen. Maar hier gebeurde meer. Kinderen waren een en al oor, wilde graag leren. Waren letterlijk niet te stoppen. Bleven doorgaan met oefenen en zagen dat ze steeds verder,hoger en beter werden. Je kon voelen dat kinderen het belang er van in zagen. Zo ook voor Piet*. Hij is al een goede sporter, maar aan het begin van les zag je dat hij niet of nauwelijks op zijn achterwielen kon balanceren. 2 of 3 telllen. Meer lukte niet.

Maar hij was steeds aan het oefenen, ook tussen andere oefeningen door. Hij kreeg tips over zijn houding, zijn stoel werd bij gesteld. En het ging steeds beter, 7-tellen. Hij kreeg er lol in, zijn moeder vroeg adviezen en stimuleerde hem. Aan het eind van de les kon hij maar liefst 15 tellen op 2 wielen balanceren. 1 uurtje les, 'n paar belangrijke tips, positieve benadering op zijn mogelijkheden en je ziet zo'n jongen genieten en zijn zelfvertrouwen groeien. Want ook het  op en van de matten rijden ging prima. Wat kan zo'n klein beetje, zo'n groot verschil betekenen in het dagelijks leven. Makkelijker je door de straat begeven, makkelijker stoepjes op en af. Meer zelfstandigheid, meer vrijheid, meer zelfvertrouwen en opzoek naar uitdagingen. Alleen omdat hij ervaart wat hij wel kan en dat hij nog veel meer kan.
Alle 5 de jongens waren erg actief en met een brok aan vertrouwen gaan ze op pad om thuis te oefenen om dit in de volgende les te demonstreren.
Dit zijn weer van die gouden momenten die ik koester omdat het zo mooi is om kinderen te zien groeien en dingen ziet doen waarvan ze dachten dit niet te kunnen!!

* namen zijn veranderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten