zondag 12 januari 2014

De Wageningse berg, lopen over en door een stukje historie met vele hoogte meters

Na de mooie bijeenkomst van gisteren van vele lopers die over de heuvels wilden lopen, ben ik vandaag bij het zonnetje meteen weer gaan lopen over de hele berg om nog meer heuvels te bieden de volgende keer. Want gisteren hebben we pas 1/5 gedeelte beklommen. Er is nog zoveel moois op die berg. Dit komt ook omdat de berg ook een stuwwal is die ontstaan in de ijstijd door een gletsjers die landmassa's opduwden tot stuwwallen, zoals de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Zij vormden samen een ringwal die tot ver in de Betuwe reikte. De Wageningse Berg was een onderdeel van deze ringwal, maar later werd het zuidelijk deel weggeslagen door de rivier de Rijn, die door de verschuivende landmassa’s werd gedwongen zijn stroomrichting van het noorden naar het westen te verleggen. Hierdoor is de steile zuid-helling van de Wageningse Berg ontstaan (een daling van 43 naar 8 m +NAP over enkele tientallen meters).

Iets verderop ligt de Grebbeberg . Dit is het andere nog zichtbare uiteinde van de ringwal. (Onder aan de Grebbeberg staat een informatiebord waarop dit uitgebreid wordt beschreven.) De flanken van de stuwwal zijn gekenmerkt door droge dalen; restanten van vroegere smeltwaterdalen zijn vanaf Onderlangs nog steeds zichtbaar. Velen genieten van de uitzichtpunten op de Wageningse Berg, onder meer vanuit het gelijknamige restaurant ter plekke. Men heeft bij mooi weer uitzicht tot ver in de Betuwe. Zo ook vandaag. Op de volgende site is veel te lezen over deze Berg: http://www.mooiwageningen.nl/ontdek-je-landschap/wageningse-berg.
Op deze Stuwwal ligt een hele geschiedenis, zo is het een grafheuvel vanuit de bronstijd. Wat ook een Rijksmonument is.
Daarnaast is er nog een prachtige tuin, geen gewoon tuintje, maar een botanische tuin. Hoe is deze hier eigenlijk ontstaan. De Top wat eigendom was van Frans Goddard, baron van Lynden van Hemmen, werd in 1845 door zijn schoonzoon, Thierry Juste, baron de Constant Rebeque de Villars, een villa in Italiaanse stijl gebouwd. Het familiedomein werd in 1936 overgedragen aan de Stichting ‘Het Geldersch Landschap’. Maar in de oorlog is dit niet overeind gebleven en werd het een ru├»ne. De Landbouwschool heeft het in 1951 toch gekocht om haar botanische tuin "De Dreijen" uit te bereiden.

Nu ligt er een pracht van een tuin, die eigendom is van de WU, maar die veel onderhoud vraagt. En gezien er op onderzoeks gebied niets meer wordt gedaan is dit nu wel een punt van aandacht.
Kortom het is een mooi stukje natuur met veel herinneringen, wat tot Rijksmonument behoord en waar we gewoon heerlijk doorheen mogen rennen. En zo kunnen er vele mensen van blijven genieten.
de Watertoren op de Berg

Maar niet alleen een stuk natuur, maar ook de watertoren staat er die na de oorlog de verwoeste toren verving. Deze toren staat naast het voetbalveld van FC Wageningen. De voetbalvereniging van "de Berg". Het vreemde is als je hier binnen staat is alsof de tijd is stil blijven staan, je voelt het gejuich van de supporters nog in het stadion. En als je de begroeide hokjes van de reserve spelers ziet, is er toch wel het een en ander veranderd in het voetbal. Het is iets vanuit de vorige eeuw, maar ik weet dat ik hier nog wel een keer ben geweest met mijn vader. Ik zat er niet, maar stond in het stadion, want toen had je nog staanplaatsen in het stadion. En met collega's van het CIOS heb ik hier zelfs nog een wedstrijd-analyse gemaakt van cios collega's Frans van Angeren en Andre Hagen, de laatste is de club nog aardig trouw gebleven. Want in 1992 was de club failliet, maar ging door als een amateurclub en Andre was vorig jaar nog trainer(3 jaar) bij de amateurclub WVV Wageningen. En komend seizoen gaat hij Ona 53 trainen.
Kortom een Berg met veel diversiteit, waar we afgelopen zaterdag meer dan 100 hoogte meters hebben gedaan in 8 km. Terwijl we de volgende keer, zaterdag 25 januari, zullen er meer dan 300 hoogte meters in zitten in ruim 12 km...het is mooi op de Berg.
Ik heb weer heerlijk gelopen en veel inspiratie opgedaan. Het voelt goed..
Voetballen op de berg, maar nu ook lekker hardlopen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten