vrijdag 11 mei 2012

Sport & Onderwijs een winnende combinatie

Vandaag had ik een congres op het sportterrein van de KNVB in Zeist. Altijd weer fijn om naar zo'n mooi bos terrein te gaan waar veel gesport kan worden. Jammer dat hier ook zo'n groot gebouw staat met allemaal managers die het beleid maken in Zeist ipv de voetbal deskundigen. Marketing viert hoogtij... helaas. Maar gelukkig staat er nog een grote tent op het terrein waar het uitpuilt van de mensen in trainingspak, staan er overal sport attributen en hangt er een sport sfeer. lekker ongedwongen. Het lijkt ongeorganisseerd, maar iedereen vind zijn weg. Niet gelikt, maar lekker ongedwongen wordt het geheel geopend en kunnen we naar de sessies. Ik heb me ingeschreven voor 2 sessies. En ik ben blij dat ik hier ben geweest. Een onderzoek door Mulier : Succes formule voor basis en voortgezet onderwijs en ism de sportverenigingen. Een onderzoek met interviews in 6 gemeenten, met 25 sportverenigingen, 21 scholen en 73 leerlingen. Er waren veel inkoppers, maar ook gelukkig wat interressante facetten. Het kader en de financien is een groot discussie punt.


Het boek van de bonden info

Maar wat mooi is is de school in Beilen, CSG die een prachtig project heeft opgezet voor en door leerlingen.
vrouwenvoetbal op de info van CSG

Hierdoor zijn er dit jaar 1200 uren extra sport gegeven rondom school voor de leerlingen in samen werking met diverse sportverenigingen. En dit geeft niet alleen maar voordelen in de sport, maar ook in het kader, in organiseren, samenwerking etc. Dit wordt nu georganisseerd voor en door leerlingen. Leerlingen die zelf kiezen voor bijv. opleiding scheidsrechter. Deze wordt door bijv de KNVB gegeven en de sportvereniging kan van deze jongeren gebruik maken. Een hele mooie constructie met veel sportieve jongeren die het ook doorgeven aan hun ouders. Want daar wordt ook een link mee gelegd. Kortom een droom formule... moet wel toegeven het is in Beilen... hier gelden toch andere regels dan in bijv. Amsterdam of Utrecht. Maar er zijn zeker punten die we kunnen gebruiken om het sporten ook in de randstad te verbeteren in de praktijk. En dat is waar het omgaat.
Vervolgens was DVSU, Forzafriends, Henk-Jan Vos, die nog aangaf in het uurtje bij Special Heroes, hoe zij met alle handicaps in de reguliere vereniging omgaan. En hoe zij clinics op school verzorgen en zo de weg naar de vereniging makkelijk maken.
Opvallend is dan wel weer hoeveel onbekendheid rondom gehandicapten is hoe ze te kunnen opnemen in de vereniging is. We hebben dus nog wel wat werk te verrichten. Als we maar steeds uitgaan van sport, dan is de handicap geen beperking, maar wordt er gekeken naar dat wat mogelijk is.
En dat is een positieve kijk op sport voor mensen/jeugd met een handicap. En dat is ook wat in een onderdeel na de pauze kwam, Positief Coachen. Een theater stuk, maar ook een cursus waar veel coaches van kunnen leren. Een organisatie die op een comische manier laat zien hoe velen goed bedoeld coachen, maar op deze manier de spelers/sters niet helpen. Het accent leggen op dat wat niet goed gaat. ipv de aandacht leggen op dat wat wel goed gaat. Het lijkt zo simpel en we zeggen dat we dat allemaal doen. Maar de feiten zeggen wat anders, meer dan 80 % van de coaches toch het accent op het negatieve legt. Terwijl een onderzoek van 8 jaar blijkt dat als we het accent op zelfvertrouwen en plezier leggen de prestatie verhoogd. Nogmaals, het lijkt voor de hand liggend, maar in de praktijk... gebeurd het toch nog vaak anders. Marc Lammers, bondscoach van de hockey-vrouwen heeft dit ook in zijn boek aangegeven. En dat in de periode dat hij juist het accent op het positieve ging leggen, de vrouwen de beste van de wereld werden.
Kortom een theater stuk waar zoveel mogelijk coaches naar toe moeten, voor een stuk humor en werkwijze training. = een gezellige avond ! En leerzaam.
Om in de ontwikkeling te blijven, wil ik de organisatie toch ook meegeven dat ze in de toekomst meer vrouwen-coaches bij te betrekken. Nu waren er 0 vrouwelijke coaches bij betrokken! Alleen mannen-coaches. Ik denk wil je een goede balans brengen, kun je niet om de vrouwen heen want ook daar zijn zeer deskundige mensen met zeer goede resultaten. Denk aan de bondscoach van de vrouwen judoka's Marjolein van Unen .
Een nuttige sportieve dag waardoor hopelijk op de scholen nog meer aandacht gaat worden besteed aan sport. Het bewijs dat sport meer dan sport is werd hier vandaag ook weer bevestigd.
morgen maar weer eens lekker aan de gang met de Fit-club in Wageningen en Oosterhout!Zodat naast de jeugd ook meer jongeren en volwassenen aan het sporten komen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten