maandag 9 december 2013

Chi- Running "how to run without your legs"

Terug komen en weer opbouwen is niet altijd even makkelijk ondervind ik deze dagen met lopen. Na de laatste antibiotica kuur probeer ik weer op te bouwen. Niet dat de Lyme weg is, maar als het goed is is het latend en mag ik weer kijken wat wel en  niet kan. Merk dat ik nog steeds veel rust nodig heb voor mij doen. Maar goed ben ook geen 25 meer zal ik maar zeggen.
Als ik 2x in de week 5 km loop is dat veel. Daarnaast kan ik bijna volledig werken en zit ik 1x gemiddeld op de mtb. Kortom er begint weer wat te komen. En aangezien ik nu toch wat betreft conditie op nul zit, is dit voor mij een mooi moment om naar mijn loop techniek te kijken. Iets wat ik nog nooit heb gedaan. Ik heb altijd op gevoel gelopen. Daar wat voor mij het prettigste voelde. Toen ik met berglopen begon heb ik wat filmpjes bekeken en technieken me eigen gemaakt. Het was dus autodidactisch of op gevoel lopen. En ja heel vroeger hebben we op het CIOS op techniek getraind. Maar dat ben ik allang kwijt. En gezien ik zo af en toe wat pijntjes links en rechts heb. En ik al vaker naar een workshop chi-running wilde gaan. Vond ik nu het juiste moment.
Marion Meesters, bekend in het ultra wereldje, is een van de Chi-running instructeurs in Nederland. En afgelopen zaterdag ben ik naar Baarn afgereisd, om instructies te krijgen. Het was een workshop met 8 personen. Dat is mooi klein en krijg je dus veel instructies om aan te werken. Nu had ik het idee dat ik aardig relax kan lopen. Ik dacht... als ik niet relax kan lopen, kan ik nooit een 100km volhouden. Maar na deze dag denk ik daar toch iets anders over.
Dacht ik daar 7 vrouwen aan te treffen, waren het allemaal mannen. Hoe bevooroordeeld kan ik zijn. Dus dacht ik, toen ik er was, ik probeer zo blanco mogelijk te kijken en alles op te pikken wat goed voor mij is.
Maar ja wat is Chi-running nu? Naast me zat een man, die zei: mijn dochtertje zei vanochtend tegen me: pap ga je nu praten met bomen?" Nou dat hoop ik niet.. ik heb Marion wel zien lopen en ik ken haar dochter, die bij ons in de loopgroep loopt, en die lopen toch gewoon lekker en genieten van het lopen. Effin, na een korte introductie legde Marion het een en ander uit, waarna we in de zaal allerlei oefeningen gingen doen, om zo middels die oefeningen het gevoel van chi-runnen te ervaren en te ondergaan. Soms had ik het idee dat ik het te pakken had en dat voelde ook goed. Maar als je zo loopt na te denken, is het voelen ook lastig en raak je zelfs soms van slag wat je allemaal wel en niet moet doen. Terwijl als je niet na denkt, je gewoon vooruit loopt en denkt och dat is toch niet verkeerd. Ik doe het niet om sneller te lopen, maar om efficiĆ«nter te lopen zodat ik meer relax kan lopen en  het lang kan volhouden en ik nog lang plezier in het lopen heb. Dat is mijn doel vandaag en daardoor ben ik ook hier. Als ik dan zo in die gymzaal loop is dat niet echt me ding, maar mijn doel houdt me gefocus en merk ik zo af en toe een groot verschil. Een paar belangrijke verschillen met het "traditionele" lopen. Bij Chi-running is eerst jij, je hoofd/bovenlichaam gaat vooruit en de benen volgen. of zoals Danny Dreyer en Katharine Dreyer, de ontdekkers en schrijvers van het het boek Chi-running zeggen: "running without your legs."
Je houding is erg belangrijk, dit is recht wat licht vooruit staat. En je kracht komt niet uit je benen, maar uit je buikspieren, je kern, die je gaat ontwikkelen. De benen maken de beweging en die vanuit de heupen is ingezet en die zijn ontspannen. Mn de enkel is erg ontspannen, zodat je op je middenvoet kunt landen. Dat dat erg lastig blijkt, zagen we aan het eind van de dag.
Het is als een naald in watten. De naald is de kern en alles wat er omheen zit is ontspannen. Dus Je kruin,bekken, zijn recht en je armen en benen zijn ontspannen en gaan in op de beweging die wordt ingezet door de kern. Het valt me op dat ik dus mijn enkel niet makkelijk ontspan. En dingen afleren is ook veel moeilijker dan aanleren. Ik merk dat ik als ik aan het "postzegelen"ben ik me realiseer dat wil ik dit goed onder de knie krijgen dat ik het ook de tijd moet geven en geduld moet hebben. Gelukkig is Vera er ook en kunnen we soms ook samen oefenen. Dat is ook prettig.
Als we na de pauze, met mijn herbalifeshake in mijn maag,  naar buiten gaan ben ik erg blij. Hier zijn we lang in het Baarnse park bezig, met stukjes lopen, oefeningen en een video analyse.
Een lange leerzame en inspirerende dag. Waar ik denk ik nog lang baat bij zal hebben en wat ik me de komende tijd ga eigen maken.
Wil je meer weten over chi-running kijk op de site van Marion Meesters: www.blessurevrijlopen.nl Tevens is het mooi om te gaan oefenen met de app. Dat staat morgen bij mij op het programma van de dag .
De plek waar we begonnen en eindigden met een grote rugzak aan inspiratie en ervaring

Geen opmerkingen:

Een reactie posten