zondag 29 april 2012

Kun je zelfstandigheid beinvloeden door sport en bewegen?

Wat wordt er verstaan onder zelfstandigheid? Of wat is onafhankelijkheid?
 Deze week heb ik hier veel discussie over gehad. Mijn visie is, als je fysiek zolang mogelijk sterk blijft, des te langer blijf je fysiek onafhankelijk.  En om fysiek sterk te blijfen is het belangrijk om je lijf zo goed mogelijk te onderhouden en te trainen. En hoe leuker je dit vindt, hoe meer uitdaging je hier in hebt. Hoe makkelijker dit is. Dit lijkt me heel simpel.
Maar er zijn hier meer visies over die nogal verschillend zijn.

Een paar voorbeelden:

de elektrische fiets is "Hip"
Iemand in een rolstoel die een goede hand/arm functie heeft maar niet de uitdaging heeft om dit zelf te bedienen, gaat in een electrische rolstoel zodat hij alleen nog maar n pookje moet bedienen en daardoor zelfstandig zich kan voortbewegen. Fysiek wordt hij zo alleen vele male minder mobiel .... Maar is wel zelfstandig!
Of
De reclame van de fiets met een motortje. Jongeren rijden "ploeterend" in de duinen een heuveltje op met een trap fiets. Vervolgens krijgen ze een elektrische fiets en rijden vrij simpel  de heuveltjes op. Maar hoe ontwikkel je zo je spieren en doorzettingsvermogen ? Waar blijft zelfstandigheid op langer termijn?

"cool" op de step

Of
Kinderen met een elektrische step die er alleen op hoeven te gaan staan en niets meer hoeven te doen en toch wel vooruit gaan?

Kortom defysieke zelfstandigheid op langer termijn staat op de tocht in mijn ogen! En aan de ene kant ontwikkelen we allerlei elektrische apparaten om mensen een "handje" te helpen. Alleen worden de apparaten volledig ingezet zodat er fysiek geen enkele uitdaging ligt. En dit ook niet ontwikkeld wordt.
Aan de andere kant worden er allerlei pogingen gedaan en veel geld ingezet om mensen aan t sporten te krijgen/ houden.

Ik hoop dat mensen zich bewust realiseren als ze gebruik maken van een elektrisch apparaat wat ze doen met hun lichaam. Dat er geen uitdaging ligt.
 En juist die uitdaging kan je lichaam sterker maken. En je doorzettingsvemogen goed te trainen.... en het is nog leuk ook!!

En ja natuurlijk.... sport is bewust moeilijk doen. Maar als je hier iets in haalt, verder komt, verbeterd, realiseert.... geeft het zowel geestelijk als fysiek je zoveel meer !


1 opmerking:

  1. Wil je een beetje in conditie blijven zul je er wat voor moeten doen en niet je bewegingsvrijheid niet zo maar in je schoot geworpen krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen