donderdag 19 januari 2012

Yukon Goldrush een reis die een survival werd...

Vaak had ik al over haar gelezen, gehoord en deze zomer heb ik haar ook ontmoet na vele berichtjes via facebook, tijdens de beleveninsen op bij het UTMB-event, waar zij de TDS liep en overwon als eerste vrouw dit jaar. Dit met een verschil van 4 sec. op de tweede vrouw. Wat een geweldige strijd over 4 sec. Als ze al zo lang op kop heeft gelegen en dan door het verlies van haar beker zou ze de wedstrijd nog net door haar fingers laten  glippen, maar door de kracht die ze naar ruim 110 km nog had, won ze op 4 sec van de nr. 2! Geweldig. Ik denk dat de TDS nog niet zo'n mooie finish heeft gehad als deze.


jolanda de winnares

Maar dat was niet het eerste event dit jaar. Ook op de MDS (marathon de Sable) liet ze haar visite kaartje achter met een perfecte tijd en positie, 4de met een tijd 29.42.49 uur gemiddeld van 8,45 km/u gemiddeld. over ruim 250 km. Tussendoor wint zo ook nog even de 100km van Winschoten en dan komt nog het mooiste "loopje" Grand Raid Reunion, over 166 km en vele hoogte meters, slecht begaanbare paden kortom lood, lood, lood zwaar maar zo'n mooi gebied om te zien op foto's waar ik zo een keer zou willen lopen. Maar daar blijkt Jolanda ook gewoon een mens te zijn en moet ze heel spijtig en heel vervelend uitstappen. Maar wat een mooi jaar heeft ze gehad in 2011.

jolanda de fotograaf
Dit is niet het enige wat Jolanda doet. Het mooie is dat zij ooit gekozen heeft om Avonturier te worden. Het mooie hieraan vind ik dat ze haar hart volgt en dat doet waar ze van houdt. Prachtig. En wat doet een avonturier? Die loopt, vaart, door Ijsland, Groenland, Alska . Maar ze heeft ook een expeditie gedaan door Canada, Yukon, met haar partner, Frank van Zwol en haar trouwe Husky.  Ook dat zijn prachtige verhalen, foto's en films. De expeditie  door Canada Yukon, Gold Rush, een verhaal van wanhoop en geluk. Ik heb een kaartje besteld voor de voorstelling in Houten op 4 februari. Maar de primaire is op 20 januari 2011 in Heerhugowaard. En er zijn nog kaartjes. Ik weet heel zeker dat het de moeite waard is. Een byzonder verhaal van een byzondere vrouw die haar hart volgt en geniet van de natuur met alle elementen waar zij heel goed mee om kan gaan.
 En er zijn nog plaatsen vrij, maar wees er snel bij.

Is het een film? Een diavoorstelling? Een lezing misschien? Of een muzikaal expeditieverhaal met een live-performance? YUKON GOLDRUSH is het allemaal. Beleef de expeditie van Jolanda Linschooten, Frank van Zwol & husky Herschel dwars door de Canadese Yukon als een close-up.

In navolging van de goudzoekers uit 1898 volgden zij het spoor vanuit Alaska te voet over de Chilkoot Pass, voeren per kano over de Yukon River naar Dawson City en liepen verder de wildernis in van de Ogilvie Mountains waar een ongeplande survival hen keihard met zichzelf confronteerde. Trek mee de wildernis in. Rauw, keihard en schitterend tegelijk. Een verhaal over wanhoop en geluk.


foto jolanda Linschooten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten