dinsdag 13 december 2011

Sportman,sportvrouw, sportploeg...... en gehandicaptensporter van het jaar

Vanavond was het weer zo ver. Sportman, sportvrouw, sportploeg, talent, eouvreprijs en gehandicapte sporter van het jaar.Een mooi feest met veel waardering. En gekozen door collega´s dat is een extra waardering denk ik. Maar toch heb ik moeite met de positie van de gehandicapte sporter. Geen onderscheid tussen vrouw en man, 1 persoon maar weinig  genoemd of goed zichtbaar in beeld. Ze mogen erbij, maar niet te veel aandacht. Natuurlijk zijn de eerste 3 erg belangrijk en vaak het meest bekend. Vaak worden de topsporters met een handicap in Nederland niet echt gewaardeerd. Terwijl juist de rolstoel tennissers gewoon in de grote Grand Slam mee spelen. Ze zeer gewaardeerd worden in hun sport en echt mee tellen in het buitenland. Esther Vergeer, is 4x gehandicapte sporter van het jaar geweest, en terecht, want aan de top komen is moeilijk, maar jaren op topniveau blijven is vele malen moeilijker en dat is wat Esther heeft gedaan en nog steeds doet. Vanaf 1998 staat zij al aan de top. Dit jaar heeft ze met nog 5 andere topsporters teamParastars opgezet. Een erg mooi concept om fan te worden van deze sporters, die het verdienen om meer tijd aan hun topsport te kunnen besteden. Door dit project kunnen meerdere sporters hun talenten ontwikkelen.
Maar vanavond was het niet de avond van Esther, maar van Thierry. Nederland zal pas vanavond  voor het eerst de naam van Thierry Schmitter op TV gezien hebben en ja dan is hij er ook nog niet, want hij is op trainingskamp. Tja en dat men op tv dan ook nog de verkeerde plaats aangeeft, is bijzaak. Maar wie is die Thierry?? Thierry was voor zijn handicap ook een goede sporter die jaren lang catamaranzeiler was. En ook een zeer goede extreem skieer en bergbeklimmer. Het jaar dat hij zijn handicap kreeg was 1998 (het jaar dat Esther haar top bereikte) het  moment toen hij in voorbereiding was voor de K2 beklimming.

En tijdens het ijsklimmen is hij gevallen en heeft zijn rug gebroken. Dit was 1998, nog geen 14 jaar geleden. Maar dan zie je wat doorzetting is. Want al heel snel was Thierry aan het sporten en ook met een dwarsleasie is niets te gek, bergbeklimmen, zielen en ja dan gaat het zo goed dat je meer dan goed mee kunt komen met de gehandicapten. Ook de vorige Paralimpics was hij erbij in Beijng en behaalde er de 5de plek.
 En nu is hij dus ook in voorbereiding voor de Paralympics in London. Is nu ruim 10 jaar intensief met deze sport bezig, maar niet alleen met deze sport, op zijn site zie je ook weer zijn veelzijdigheid van sporten in het extreme.
Eigenlijk als je beide site's goed bekijkt, dan zijn dit de sportvrouw en sportman van het jaar 2012. Dit zonder af te doen aan Epke en Ranomi die oprecht gewonnen hebben.

succes Thierry


Geen opmerkingen:

Een reactie posten