donderdag 1 december 2011

Slachtemarathon 2012

Zo vaak wordt ie niet georganisseerd, maar 1x in de 4 jaar is de Slachtemarathon in Friesland. Het is een byzondere marathon in hartje zomer 16 juni 2012. Van de week kreeg ik van Kees van de Wetering nog een mailtje als herinnering. Hiervoor dank Kees! Afgelopen nacht om 0.00 uur is de inschrijving geopend. En ik heb meteen ingeschreven. Het is een marathon die pas voor de 4de keer wordt georganisseerd, maar doordat je er 4 jaar op moet wachten is het natuurlijk wel leuk om deze marathon, die rijk aan geschiedenis is, te gaan lopen.
De start van de Slachtemarathon 2012 voor de hardlopers aan de Poppenwiersterdyk in Raerd. De organisatie wil de finish  neerleggen op de kruising van de Slachtedyk met de Hoarnestreek bij Easterbierrum. Tussen deze punten loopt de 42195 meter tellende route van de Slachtemarathon.
In juli 2000 werd voor het eerst een met cultuur omrande marathon over de oude Slachtedijk gehouden: de Slachtemarathon.
Vanaf het Wad tot in het hart van Friesland kronkelt de Slachte: een droom van een dijk, van Oosterbierum tot Raerd, die trots uitsteekt boven het groene weide-landschap. Al sinds de middeleeuwen ligt zij daar, altijd waakzaam om het opkomende water te keren en een beschermende arm te leggen om haar bewoners. Daarna sluimert zij lange tijd, als een rustend monument.
De eerste Slachtemarathon
In juli 2000 werd voor het eerst een marathon over de oude dijk gehouden: de Slachtemarathon. De Slachtemarathon werd in 2000 georganiseerd in het kader van het Frysk Festival, tijdens de Simmer van 2000. Simmer 2000 was een eenmalig festival, georganiseerd voor alle Friezen die buiten de provincie in binnen- en buitenland wonen. Het werd een groot feest met ruim 8000 kuieraars en 750 hardlopers. Dit was mede te danken aan de spontane sfeer die ontstond door de inbreng van de vele vrijwilligers, muziekkorpsen en toeschouwers.

Oosterbierum

1 opmerking:

  1. Ik heb me ook ingeschreven. Misschien wel mijn laatste kans om hem ooit te lopen.

    BeantwoordenVerwijderen